Het landschap in Nederland




Hallo, ik ben Wouter. Ik woon in de stad Amsterdam in Nederland. Nederland is een klein vlak land in Europa. Nederland ligt laag (laagvlakte). Dit omdat het hoogste punt van Nederland in Limburg ruim 320 meter boven zeeniveau ligt. In Nederland zijn dus weinig hoogteverschillen, er is weinig reliëf.
In het westen en in het noorden grenst Nederland aan de Noordzee, in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan België.
In Nederland zijn verschillende landschappen. De landschappen in Nederland zijn deels door de natuur gevormd. Natuurkrachten die hier op van invloed zijn geweest zijn bijvoorbeeld ijstijden, rivieren, de wind en de zee.
Nederland is ook door mensenhanden gevormd. Zo is het polderlandschap in het westen grotendeels door de mens gemaakt. Door droogmakerij zijn meren drooggelegd en in gebruik genomen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de Haarlemmermeer en de Beemster.
Noord- , Midden- en Zuid-Nederland bestaat vooral uit zandlandschap. Hier zie je nog de werking van wind en ijs. In het noorden van Nederland vind je aan de oppervlakte dekzand. Dit is zand dat in de koude periode, meteen na de laatste ijstijd in Nederland (Saale-IJstijd), door de wind is afgezet. In de hogere gedeelten van Nederland zijn er hoogteverschillen ontstaan door achtergebleven puin en stenen (stuwwallen) van deze ijstijd.
Tussen de hoger gelegen zandlandschappen ligt het rivierengebied. In Nederland monden veel rivieren uit Europa uit in zee. De belangrijkste rivieren zijn de Maas en de Rijn. Door sedimentatie blijft zand en grind uit de rivieren liggen. Zo ontstaat nieuw land in zee. Dit land noem je een delta.
Nederland is verder beroemd omdat het voor een deel beneden zeeniveau ligt. Om te voorkomen dat Nederland overstroomt wordt het beschermd door een uitgebreid stelsel van duinen en dijken. Ook de terpen beschermen Nederland tegen overstromingen. Terpen zijn door de mensen opgeworpen heuvels, waarop huizen, dorpen en boerderijen zijn gebouwd. Terpen vind je vooral in het noorden van Nederland.
De duinen zijn het jongste landschap van Nederland. Duinen zijn door de wind opgeworpen zandheuvels. Zee en de wind spelen hier dus een grote rol. Ook het
landschap langs de kust is door de zee bepaald. Hierdoor vind je langs de kust het zeekleilandschap.
Het landschap in Zuid Limburg is het oudste landschap van Nederland. Het bestaat uit heuvels, die voornamelijk bestaan uit kalksteen en mergel. Bewegingen in de aardkorst (tektoniek) en insnijding door rivieren heeft hier geleid tot relatief grote hoogteverschillen. Daarom wordt het ook wel een dallandschap met löss genoemd. Löss is groter dan klei, maar kleiner dan zand.
De grootste stad van Nederland is Amsterdam, daar woon ik. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Amsterdam ligt grotendeels beneden zeeniveau. Ik hoop dus maar dat de duinen en dijken Amsterdam goed beschermen!
Maak jouw eigen website met JouwWeb